Wednesday, January 20, 2016

"Çin ile İslam ülkeleri arasında geleneksel dostluk vardır"

CRI - 2016-01-20

Suudi Arabistan'da bulunan Çin Cumhurbşakanı Xi Jinping dün Riyad'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin el-Medeni'yle bir araya geldi.
Xi görüşmede yaptığı konuşmada, Çin ile İslam ülkeleri arasında doğal ve geleneksel bir dostluk bulunduğunu, iki tarafın 40'ı aşkın yıldır dostça teması koruyarak farklı medeniyetler, dinler ve sosyal yapıların bir arada yaşamasına örnek teşkil ettiklerini hatırlattı.
Xi, İİT'nin köprü rolü oynayarak Çin ile İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesine itici güç kazandırmasını beklediklerini dile getirdi.
Çin ve İslam ülkelerinin ikili işbirliğine daha geniş bir bakış açısıyla bakması gerektiğine işaret eden Xi, İİT'nin Çin topraklarında meydana gelen şiddet ve terör faaliyetlerini açık dille kınamasını olumlu karşıladığını vurguladı.
Xi, Çin'in Bir Kuşak-Bir Yol kapsamında İslam ülkeleriyle ortak kalkınma gerçekleştirmeye, uluslararası işbirliğini güçlendirip adaleti korumaya hazır olduğunu belirtti.
İİT Genel Sekreteri İyad ise Çin'le ilişkilere büyük önem veren örgütün Çin'in Ortadoğu sorunundaki tutumunu olumlu karşıladığını söyledi. İyad, Çin'in Ortadoğu ve Afrika işlerinde daha büyük rol oynamasını beklediklerinin altını çizdi.