Tuesday, May 10, 2016

Bir Kuşak-Bir Yol girişimi Çin-Arap işbirliğini geliştirecek

China Radio Online -  2016-05-11 

Çin, Bir Kuşak-Bir Yol girişimini Arap ülkeleriyle geliştirecek ve Çin-Arap stratejik işbirliği bağlarını pekiştirecek. Bu ifade, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'ye ait.
Katar'da düzenelecek Çin-Arap İşbirliği Forumu 7. bakanlar toplantısına katılacak olan Wang Yi'nin makalesi, Mısır resmi gazetesi Ahram'da yayımlandı. Wang Yi makalesinde, Bir Kuşak-Bir Yol girişiminin ortaklaşa inşasına ve Çin-Arap stratejik işbirliğinin derinleştirilmesine vurgu yaptı.
Çin-Arap İşbirliği Forumu 12 Mayıs'ta Doha'da başlayacak. Bu yıl, Çin ile Arap dünyası arasında diplomatik ilişki kurulmasının 60. yılı olması hasebiyle forum özel bir anlam da taşıyor.
Forum kapsamında 6. bakanlar toplantısı 2014 yılında Beijing'de gerçekleştirilmişti. "Geçen iki yıl içinde Çin-Arap işbirliği ağacının ortak çabalar sayesinde meyve verdiğini" dile getiren Wang Yi, siyasi, iktisadi ve kültürel alanda işbirliğinin genişletildiğini kaydetti.
2013 yılında ortaya konan Bir Kuşak-Bir Yol girişimi, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu'nu kapsıyor. Çin'in ortaya koyduğu bu girişim, kadim İpek Yolu hatlarını izleyerek Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında ticaret ve altyapı bağlantıları inşa edilmesini amaçlıyor.
Wang Yi makalesinde "Elverişli bir çevreye ihtiyaç duyan Bir Kuşak-Bir Yol girişiminin geliştirilmesi, bölgesel barışın tesis edilmesine hız kazandıracaktır" dedi. "Yaklaşık 2 bin yıl önce, Çin ile Arap halkları İpek Yolu sayesinde karşılıklı anlayış geliştirdiler" ifadesini kullanan Wang Yi, "Bugün de Bir Kuşak-Bir Yol girişimi Asya'nın iki yakasını bağlayacak ve kapsamlı işbirliğini yeni ufuklara taşıaycak" dedi.
Wang Yi, Katar'daki temaslarının ardından 13-14 Mayıs günlerinde Tunus'u ziyaret edecek.