Monday, January 18, 2016

Xi Jinping Ortadoğu gezisine çıkıyor

CIN ULUSLARARASI RADYOSU -  2016-01-18

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 19-23 Ocak'ta Suudi Arabistan, Mısır ve İran'a resmi ziyaret yapacak. Bu ziyaretin Çin ve bahsi geçen üç ülke arasındaki ikili ilişkileri geliştireceği gibi, Ortadoğu'da istikrarın korunması için önemli katkı sağlayacak.
Suudi Arabistan, Xi Jinping'in ziyaretinin ilk durağı. Bu ziyaret, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'in tahta gelmesinden bu yana geçen süre içinde Çin liderlerinin bu ülkeye yaptığı ilk resmi ziyaret olma özelliği taşıyor. Suudi Arabistan, Xi Jinping'in Çin Cumhurbaşkanı görevine başlamasından bu yana geçen süre içinde ziyaret ettiği ilk Ortadoğu ülkesi konumunda. Çin'in Suudi Arabistan büyükelçisi Li Chengwen, son ziyaretin Çin-Suudi Arabistan stratejik işbirliğini yeni seviyeye taşımayı hedeflediğini vurguladı. Büyükelçi Li, Bir Kuşak-Bir Yol projesi doğrultusunda iki ülkenin geniş görüş birliğine varacaklarına işaret ederek, bu projenin uygulanması için somut adımları birlikte atacaklarını bildirdi. Li, Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Suudi Arabistan liderleriyle birlikte, önümüzdeki günlerde ikili ilişkilerin geliştirilmesi için atılması gereken adımları ele alacağına işaret ederek, endüstriyel işbirliği, uzay, nükleer ve yenilenebilir enerji gibi önemli konularda bir dizi işbirliği belgesini imzalayacaklarını söyledi. Büyükelçi Li bu konuda şunları kaydetti:
"Suudi Arabistan, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'yla 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu'nun kesiştiği yerde bulunuyor. Suudi Arabistan, Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurucu üyesi oldu. Tüm bunlar, iki ülke arasındaki işbirliği için geniş potansiyel demek. İki ülke önümüzdeki günlerde gerek ikili işlerde, gerekse çok taraflı işlerde daha etkili işbirliği yapabilecek."

DEVAMINI OKUMAK ICIN.....