Thursday, July 30, 2015

“Çin ile İlişkilerimize Stratejik Açıdan Bakıyoruz”

TCCB - 29.07.2015

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping ile birlikte Büyük Halk Salonu'nda gerçekleştirilen heyetler arası görüşmeye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ziyaret, aramızdaki karşılıklı güven ve anlayışın güçlenmesine, halklarımız arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetler arası görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmasına, "Üç yıl sonra Pekin’i ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Buraya gelişimizden itibaren şahsıma ve tüm heyetime gösterilen yakın ilgi ve misafirperverlikten dolayı tekrar teşekkür ediyorum" sözleri ile başladı.
İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 45. yıl dönümünde olduğunu, 2010 yılında atılan adımlarla stratejik iş birliği safhasına gelindiğini ve bu safhanın da uygulama döneminde olunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dolayısıyla biz Çin ile ilişkilerimize stratejik açıdan bakıyoruz. Bu ziyaret, aramızdaki karşılıklı güven ve anlayışın güçlenmesine, halklarımız arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edecektir. Sizlerin de hassas olduğu belli konularda duyarlı ve iş birliği içinde hareket etmeye bugüne kadar özen gösterdik ve gösteriyoruz" dedi.
İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR
Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping de ülkelerini üç kez ziyaret ettiğini hatırlatarak bu ziyaretlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk-Çin ilişkilerine verdiği önemi gösterdiğini belirtti. Başkan Jinping konuşmasında Türk-Çin ilişkilerinin yönünü belirlemeyi, içeriğinin genişletmeyi ve zenginleştirmeyi temenni ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Jinping’in katıldığı heyetler arası görüşmelerinden sonra iki ülke arasında anlaşma ve mutabakatların imzalandığı törene geçildi. Heyetler arası görüşme ve imza töreninde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de hazır bulundu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ
İmza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanı Şi Jinping tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı. Yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki bakanlar da eşlik etti.