Thursday, December 17, 2015

Türkiye Şanghay’da masaya yatırıldı

AYDINLIK - 2015-12-17
http://www.aydinlikgazete.com/m/?id=80599

Şanghay Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği “Ortadoğu’da Son Durum ve Türkiye-Çin İlişkileri” konulu sempozyumda AKP hükümetinin politikaları eleştirilerek, AKP’nin Türkiye’ye güç kaybettirdiği vurgulandı. Rus uçağının düşürülmesinin önemli bir dış politika yanlışı olduğunun ve Çin’in kazandığı füze savunma sistemi ihalesinin iptal edilmesinin ilişkilere darbe olduğunun altı çizildi. Sempozyumda, Türkiye’nin Çin ile ilişkisini “Uygur Türkleri” ile sınırlamasının yanlışlığına da dikkat çekildi.
 Sempozyuma Türkiye’den, Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu üyesi Adnan Akfırat ile Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Tuğrul Keskin davet edildi. Sempozyum, Çin’in önde gelen Türkiye uzmanları ile canlı fikir tartışmalarına sahne oldu. Şanghay Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen sempozyumu ağırlıklı olarak Türkiye ve Ortadoğu konusunda çalışan akademisyenler izledi.
‘SİNCAN İLE SURİYE PARALEL’
Çin Dışişleri Bakanlığı Danışma Kurulu Üyesi ve Şanghay Uluslarararası Çalışmalar Enstitüsü eski Başkanı Prof. Dr. Yang Jiemian, Türkiye’nin dış politikasının güven vermediğini belirterek, ülkenin Çin ile ilişkisini “Uygur Türkleri” ile sınırlamasının yanlışlığına dikkat çekti.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Afrika Zirvesi’ndeki Çin heyetinde yer alan Prof. Yang Guang, Türkiye’nin bölgedeki en güçlü ülkelerden biri olmasına karşın, bölgesel güç olma iddiasını sürdüremediğini, izlediği politikalar nedeniyle güç yitirdiğini belirtti.
Prof. Dr. Wang Jian da ABD’nin Pasifik’te konuşlanmak için Ortadoğu’dan çekilirken bölgenin dengelerini bozduğunu, Suriye’deki iç savaşla birlikte Sincian Uygur Bölgesi’ndaki terör olayları arasında parallelik olduğuna vurguladı. Prof. Wang, Çin’in önceki döneme göre uluslararası alanda daha etkin olmayı hedeflediğini de belirtti.
Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya Kuzey Afrika Enstitüsü Başkanı Prof. Wang Jian ise ABD’nin Türkiye’yi Ortadoğu’da rol modeli yapma projesinin, Mısır ve Tunus’ta Müslüman Kardeşler iktidarlarının devrilmesinden sonra geçerliliğini yitirdiğinin altını çizdi. Wang, İslam uygarlığı ile Çin uygarlığı arasındaki kültürel işbirliğini artırmanın, bölgeyle ilişkileri geliştirmede yararlı olacağını kaydetti
FÜZE İPTALİ VE UÇAK DÜŞÜRME BÜYÜK HATA’
Şanghay Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Batı Asya ve Kuzey Afrika Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Ye Qing, Türkiye’nin Ortadoğu’da İsrail ile birlikte oyun kurucu ülkelerden olduğu değerlendirmesini yaptı ve Çin’in Ortadoğu’da risk almayı ciddiyetle tartması gerektiğini belirtti.
Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Sun da Erdoğan yönetiminin, Çin’in kazandığı füze savunma sistemi ihalesini iptal etmesini ikili ilişiklere vurulan derin bir darbe olarak niteledi. Prof. Sun, Türkiye ile Çin’in mutlaka yan yana gelmesi gerektiğini ve iki ülke arasında bu ilişkinin yakın zamanda kurulmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Prof. Sun, Türkiye’nin NATO üyeliğinin, Çin’in NATO ile daha uyumlu bir ilişki kurmasına aracılık edebileceğini kaydetti.
Çinli konuşmacılar, Ortadoğu’da IŞİD’in terör eylemleriyle birlikte daha güvensiz bir ortama girilmişken Erdoğan yönetiminin terörle mücadelede görevli Rus uçağını vurmasını, önemli bir dış politika yanlışı olduğunu kaydettiler.
TÜRKİYE’NİN YERİ ASYA!
Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu üyesi Adnan Akfırat, Türkiye’nin 21. Yüzyılda, yükselen Asya Uygarlığının ayrılmaz bir parçası olacağını, bunun tarihsel bir dinamik olduğunu gerekçeleriyle açıklayan bir sunuş yaptı. Şanghay’da Çin İktisadi Eşleştirme Merkezi’nin Başkanlığını yürüten Akfırat, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’nin Çin’i kuşatmayı hedeflediğini belirtti ve Washington yönetiminin oluşturmaya çalıştığı “Kukla Kurdistan’ın Çin’in önerdiği 21. Yüzyıl İpekyolu’nu kesmeyi hedeflediğini harita üzerinde gösterdi. Akfırat, Vatan Partisi’nin Batı Asya Birliği projesinin bölgeye barış, refah ve güvenlik getireceğini anlattı ve BAB’ın kurulmasının İpek Yolu inisiyatifini geliştireceğinin altını çizdi. Önümüzdeki öğretim yılında Şanghay Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nde görev alacak olan Dr. Tuğrul Keskin de Çin’in Ortadoğu’daki etkinliğinin dünya barışına hizmet edeceğini ve bölgeye huzur ve güvenlik getireceğini belirtti. Dr. Keskin, Türkiye’nin ancak Asya’da hayat bulacağını, Çin’in Uygur sorununu çözmek için Türkiye ile iyi ilişkiler kurması gerektiğini vurguladı.
LİBERAL BAKIŞ
Sempozyumun en Türkiye karşıtı konuşmasını Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Ensititüsü Müdürü Dr. Liu Yi yaptı. Dr. Li, iki buçuk yıldır yaşadığı Türkiye’de, Türklerin söze “birbirimize yakınız” diye başlamalarına karşın Çin’e dostça yaklaşmadıklarından şikayet etti. Boğaziçi Üniversitesi’ndaki liberal akademisyenlerinden etkilendiği anlaşılan Dr. Yi, Türk Silahlı Kuvetleri’nin PKK’ye karşı yürüttüğü mücadeleyi de “ “etnik temizlik hareketi” diye niteledi. Dr. Yi’ye göre, Türkiye’nin dış politikası “aşırı milliyetçi” ve Türkler kesinlikle güvenilemez bir millet!